Czarnuszka jest przyprawą, która ma mnóstwo zdrowotnych właściwości. Nie spotyka się jej często w polskich kuchniach, co jest zazwyczaj spowodowane tym, że sporo osób nie wie, do jakich potraw można ją dodawać. Czarnuszka i jej właściwości pomagają leczyć trądzik i działają wzmacniająco na organizm. Sprawdź, do jakich potraw można dodawać czarnuszkę i poznaj jej najlepsze właściwości!
Czarnuszka i jej właściwości
Czarnuszka ma postać małych ziarenek w kolorze czarnym. Ta niepozorna przyprawa posiada całą masę leczniczych właściwości i pomaga w leczeniu trądziku, ma działanie rozkurczowe i obniża poziom cholesterolu w organizmie. Czarnuszka i jej właściwości wspomagają wykrztuszanie i pracę układu odpornościowego. Jest również niezwykle pomocna podczas leczenia zapalenia zatok i kataru. Ma działanie antyalergiczne, działa moczopędnie i antybakteryjnie. Spożywanie jej pomaga również w przeciwdziałaniu osteoporozie. Według przeprowadzonych badań zażywanie pomaga w leczeniu cukrzycy i ogranicza wchłanianie glukozy. Niepozorne, czarne nasionka niosą ze sobą mnóstwo korzyści zdrowotnych, dlatego warto urozmaicać swoje potrawy, dodając do nich tę przyprawę.
Czarnuszka w kuchni polskiej – do czego można wykorzystać tę przyprawę?
Czarnuszka z dodatkiem miodu, najczęściej stosowana jest do zrobienia marynaty do mięs. Sprawdzi się również jako dodatek do serów, sosów, gulaszu, a nawet pieczywa. Można ją również dodać do sałatek, a zmielona z powodzeniem zastąpi czarny pieprz. Taka forma czarnuszki jest szczególnie polecana dla osób, które zmagają się z dolegliwościami żołądkowymi. Z czarnuszki przyrządza się również słynny olej, który można stosować podczas gotowania, ale sprawdza się także w produkcji kosmetyków.
Do czego można wykorzystać olej z czarnuszki?
Olej z czarnuszki zawiera mnóstwo witamin i substancji leczniczych. Zawiera wysoką ilość witaminy E i olejki eteryczne, które poprawiają nastrój i działają bakteriobójczo. Olej z czarnuszki ma gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor. W smaku może przypominać pieprz, dlatego nie każdemu przypadnie do gustu. Ze względu na liczne właściwości zdrowotne, warto jednak dodawać kilka kropel do przygotowywanych potraw. Sprawdzi się jako dodatek do sałatek i surówek, a także jako olej do smażenia mięs. Jest również składnikiem kosmetyków. Olej z czarnuszki może pomóc w ochronie przeciwsłonecznej, leczeniu trądziku i zwalczaniu łupieżu. Ma również działanie nawilżające i spowalnia procesy starzenia.
Komu nie zaleca się spożywania oleju z czarnuszki?
Chociaż czarnuszka i jej właściwości mają mnóstwo zalet i warto spożywać tę przyprawę, to nie dla każdego zalecane jest jej zażywanie. Kobiety, które karmią piersią, powinny ograniczyć spożywanie oleju z czarnuszki, ponieważ składniki, które zawarte są w oleju, mogą spowodować zaburzenia w prawidłowym przebiegu laktacji. Czarnuszka pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi, dlatego nie jest również zalecana dla osób, które zmagają się z niedociśnieniem tętniczym.