Kurczak z wolnego wybiegu – dlaczego warto sięgać po ten produkt?

Redakcja

28 sierpnia, 2024

Kurczak z wolnego wybiegu to mięso z hodowli ekologicznej. W tego rodzaju miejscach zwierzęta są traktowane z szacunkiem i z poszanowaniem ich naturalnych potrzeb. Z tego powodu mogą swobodnie poruszać się po rozległym terenie, karmi się je naturalnymi paszami i są po prostu szczęśliwe. Właśnie dlatego EKO mięso spełnia najwyższe standardy jakościowe.

Kurczak z certyfikatem EKO – dlaczego jest to produkt godny uwagi?

Kurczak z certyfikatem ekologicznym to bardzo ciekawy produkt, na który powinny zwrócić uwagę osoby, które pragną jeść na co dzień zdrowo i smacznie. Taki artykuł jest bogaty w wiele cennych witamin i minerałów. Kurczak ekologiczny cechuje się dużą zawartością białka, a jednocześnie nie zawiera dużej ilości tłuszczu, w porównaniu np. do mięsa czerwonego, które stanowi najpopularniejszy wybór Polaków, jeśli chodzi o produkty odzwierzęce. Inną zaletą ekologicznego mięsa z kurczaka jest to, że jest to produkt lekkostrawny. Dzięki tym wszystkim właściwościom jest to artykuł bardzo ceniony, zwłaszcza kiedy ktoś jest na diecie odchudzającej, lekkostrawnej lub uprawia dużo sportu. Warto również zauważyć, że kurczak z certyfikatem jest najlepiej tolerowany przez dzieci i osoby starsze.

Jak wygląda hodowla kurczaka z wolnego wybiegu?

Hodowla ekologicznego kurczaka rozpoczyna się od doboru odpowiedniej rasy zwierzęcia, czyli takiej, która jest wyjątkowo odporna na choroby i jest przystosowana do życia na wolnym wybiegu. W takich warunkach zwierzęta mają cały czas zapewniony dostęp do zdrowego pożywienia i świeżej wody. Ponadto mogą spacerować, ile tylko będą chciały i przebywają na zewnątrz, mają więc kontakt ze świeżym powietrzem i odpowiednią ilością światła słonecznego każdego dnia. Żyjące tam zwierzęta spożywają wyłącznie zdrową paszę, a także i bogate w witaminy i minerały dodatki, takie jak owoce, zioła czy dżdżownice, które wspomagają w naturalny sposób ich trawienie. Warto zaznaczyć, że kurczaki mają spore zapotrzebowanie na składniki mineralne, a te elementy, a także skorupki jaj, susz z nasion pokrzywy, rozdrobnione igliwia jodły i sosny oraz popiół drzewny, pomagają je im dostarczyć.

Kurczak bez hormonów

Gospodarstwa ekologiczne, czyli takie, które nie stosują żadnych substancji na zwiększenie czy przyspieszenie wzrostu zwierząt, zapewniają najwyższej jakości produkty spożywcze, takie jak kurczak bez hormonów. Ponadto zwierzęta w tych miejscach otrzymują żywność bez GMO czy innych preparatów chemicznych.

Kurczak bez antybiotyków

Mięso z kurczaka z ekologicznych hodowli jest również pozbawione antybiotyków. Jak już wspomniano wcześniej, wybiera się rasy, które rzadko chorują – z tego powodu zwierzętom nie trzeba podawać antybiotyków, które mają negatywny wpływ na zdrowie i smak mięsa. W ten sposób uzyskuje się cenny i pożądany artykuł spożywczy – kurczaka bez antybiotyków.

Gdzie kupować ekologicznego kurczaka?

Artykuły ekologiczne, takie jak kurczak bez antybiotyków ze sklepu organic24.pl, to bardzo cenne produkty spożywcze. Można je znaleźć w wielu miejscach, ale najlepiej sięgać po tego typu artykuły w niewielkich sklepach, zarówno stacjonarnych, jak i internetowych, ze zdrową żywnością. Kupując jedzenie w takim miejscu można mieć pewność, że wybrało się produkt żywieniowy najwyższej jakości.

 

Artykuł gościnny.

Polecane: